Springzaad

speelnatuur.wordpress.com

Buiten op het kinderdagverblijf 4 mei 2010

Filed under: natuurlijke speelplaatsen — M. Wagenaar @ 12:15

Heleen van der Veen leidde me vanochtend rond op een aantal vestigingen van KDV De Cirkel in Almelo. Het kinderdagverblijf heeft besloten om natuurlijk spelen in de buitenruimtes van alle vestigingen door te voeren. Aan Heleen de schone taak om de leidsters (en leiders) van de lokale vestiging over hun drempelvrees te helpen. Op een stuk of 10 vestigingen is de buitenruimte inmiddels aangepast en we bezoeken er drie.

De eerste locatie verbaast me eigenlijk nog het meest. Midden in een kantorenpark, tussen hoge gebouwen en parkeerplaatsen, ligt ineens een piepkleine tuin. Het blijkt de buitenruimte te zijn van het kinderdagverblijf. De kindertjes hebben net allemaal hun eten op en zitten nog in de kinderstoelen; een stuk of 15 gezichtjes draaien onze kant op als we binnenkomen. De tuin is niet groot, maar de kinderen ook niet dus dat past mooi. In de tuin is langs de heg een tunnel van wilgentenen aangelegd, een grasheuveltje met een zandbak staan in het midden. De zandbak is omheind met ongelijke boomstammetjes en verderop staat nog een kleine glijbaan. In een hoekje zijn wat aardbeien gepoot. Jammer genoeg komen de kinderen nog niet naar buiten.

De tweede vestiging is in een huis midden in een woonwijk; de speeltuin ligt achter het huis. Ook hier de zandbak met ongelijke boomstammen, en ook water om mee te spelen. Er is een mechanisme aangelegd: als je op een knopje drukt komt er water uit een pijpje. Het is de bedoeling dat het onder een bruggetje doorloopt, maar aan de andere kant is de brug dichtgestopt met zand. Hebben de kinderen een dam gebouwd? Of vond de leiding de rand van de brug te hoog? De volwassenen hebben het natuurlijk spelen nog niet allemaal onder de knie; de kinderen worden vooral aangemoedigd om de fietsjes te pakken. Maar het gaat de goede kant op, vertelt één van hen: “In het begin wisten de kinderen niet zo goed hoe ze zonder fietsjes ook konden spelen, maar ze ontdekken dat steeds meer en vermaken zich nu vaak ook zonder fietsjes.” Blijkbaar speelt de houding van de volwassenen hierin een grote rol.

Op de laatste plek zijn de kinderen al buiten aan het spelen als we aankomen: er is flink wat buitenruimte en de leidsters zijn supertevreden over de nieuwe inrichting. “In het begin was het wel even wennen en vroegen we ons af of het wel goed zou gaan. Kinderen komen ook af en toe wel eens met een bult op hun hoofd of een tand door de lip thuis. Maar dat gebeurde vroeger ook. Voorheen speelden de kinderen alleen met de fietsjes en deden ze wedstrijdje wie het snelste was. Daarmee gebeurden eigenlijk nog meer ongelukken dan nu!” De kinderen laten zien hoe goed ze al over een richel kunnen lopen en maken een ‘soepje’ van water en zand. Een stokje is de pollepel. “Ik merk dat de kinderen nu veel meer verschillende spelletjes doen dan vroeger. En ze kunnen zich ook veel langer vermaken buiten”, vertelt een andere leidster. “In het begin moesten we de kinderen even laten zien hoe ze in deze tuin kunnen spelen. We liepen dan bijvoorbeeld met z’n allen over de boomstammen. Daarna ging het vanzelf.” Geweldig om mee te maken, zulke enthousiaste verhalen uit de praktijk.

 

One Response to “Buiten op het kinderdagverblijf”

 1. Martin Oostenrijk Says:

  Mooi artikel over de natuurlijke speelplaatsen van de Cirkel.
  Opgemerkt moet worden dat Heleen niet alleen de taak heeft om de leidsters over hun drempelvrees te helpen,

  maar dat Heleen van der Veen ook degene is die deze prachtige tuinen ontworpen heeft.

  Jammer dat dat niet uit het artikel blijkt.

  Dat wil ik toch graag even melden. Vriendelijke groeten, Martin


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s